Článek

Návštěva v partnerské škole - Opole

Profilová fotka

Mgr. Renata Krečmerová

Vytvořeno:

Spoluautoři:

  • Bc. Barbora Gomolová
  • Mgr. Hedvika Pařízková
  • Mgr. Linda Bambušková

S radostí a nadšením bychom vám chtěli sdělit, že jsme opět navázali covidovou dobou zpřetrhané vazby se spřátelenou školou v polském Opole, a obnovili tak přátelství trvající už od roku 2002!


Opole – metropole Horního Slezska se tak stalo naším cílem 29. listopadu. Nadšená očekávání si děti nenechaly vzít ani brzkým vstáváváním do mrazivého rána, a tak jsme natěšení a s dobrou náladou vyrazili vstříc novým zážitkům.


Už při příjezdu ke škole jsme zahlédli okna plná mávajících rukou, což samozřejmě u našich žáků nezůstalo bez odezvy - bylo moc hezké vidět, jak se na sebe děti těší. Po příjezdu a krátkém přivítání se děti rozdělily do skupinek a převzali si je místní paní učitelky a žáci. Nás, paní učitelky, mezitím pan ředitel provedl školou. Dozvěděly jsme se, že škola sídlí ve více budovách a navštěvují ji žáci 1. – 8. ročníku. Škola je zaměřena na sport a tamní děti jsou ve sportovních disciplínách velmi úspěšné – můžete se sami přesvědčit ve fotogalerii, kde najdete jejich sbírku pohárů.


Za zmínku stojí jistě také malé muzeum, které je umístěno v podkrovních prostorách školy. Tam jsme si s provázejícím panem ředitelem prohlédli sbírku školních fotografií mapující desítky let fungování školy a malou výstavu související s historií obce. Mimo jiné je součástí expozice i fotografie z návštěvy polských žáků u nás, pořízená před více než dvaceti lety.


Mezitím se děti věnovaly programu s polskými kamarády. Zatímco v tělocvičně se členové jedné skupiny věnovali poměřování sil v různých zábavných sportovních disciplínách, druhá skupina pracovala na rozšiřování slovní zásoby a tvořila obrázkový česko – polský slovník. Na dětem bylo znát, že je aktivity baví a jsou v komunikaci velmi aktivní.


Zajímavé bylo ale obědové menu! Polští přátelé si pro nás připravili pirohy, které mají moc rádi a zařazují je mezi svá národní jídla. Naši žáci se s nimi většinou setkali poprvé, ochutnávali je velmi opatrně… a reakce byly zajímavé. Někomu chutnalo, někdo byl nadšený méně, ale všichni si mohou říct, že zase zkusili něco nového.


Po obědě jsme se krátce prošli v centru města, opolské vánoční trhy jsou opravdu krásné, a sníh a mrazivé počasí vánoční atmosféru jen podpořily. Navzdory mrazu a našemu údivu se děti vrhly na kolotoče a nechyběla ani zmrzlina, strachy, že jim bude zima, byly zcela zbytečné. Také předpoklad, že děti budou unavené a zpáteční cesta proběhne v poklidu, se ukázal jako mylný. Potřebovaly se z nových zážitků vypovídat, proštěbetaly celou cestu zpět, a věříme, že pokračovaly ještě doma u večeře, aby i vám doma nezapomněly vypovědět všechny nové zážitky.



A teď už se můžeme těšit na jaro, kdy naši polští přátelé poctí svou návštěvou zase nás a naši školu.


Galerie